22:e mars 1998

Vi samlades en liten men tapper skara på ett snålblåsigt Stora Torg i Kristianstad. Ronny från Eslöv hade rest en lång bit för att komma till oss det är roligt!

Lasse gav oss lugnande besked om att vi skulle få fika inomhus på muséet efter vår "vildmarksexpedition". Vid det fina kanalhuset såg vi i alla fall en uppstoppad gärdssmyg, en liten oansenlig grå fågel. Ibland känner man sig som en gärdssmyg i sjukvårdens välventilerade jättebyggnader där fönstren inte går att öppna för att inte förstöra luftkonditioneringen.

På träspången ut i vattenriket var det i alla fall ingen brist på frisk snöblandad luft. Janerik sprintade plötsligt till och brast hänfört ut i "-Visst var det en häger!!".

Några kurande gräsänder guppade stillsamt omkring på den gråblanka Helgeåns vattenspegel. Väl framme vid Härlövsängaleden beslöt sällskapet att vända tillbaka till det något mer vårvarma muséet.

Vid ett eget långbord åt vi upp våra medhavda smörgåsar. Styrelsen beslöt efter vissa diskussioner att bevilja Jakob 500:- för utgifter i samband med tillskapandet av nätplatsen under året som har gått.

Jakob berättade om att OCF Karlifornien har valt att lämna sin riksförening och bredda sin verksamhet till att gälla även närstående störningar som tex ADD ADHD. De har startat ett center för barn och familjer med OCD eller liknande störningar. De har även medverkat i tillskapandet av filmen "As good as it gets" eller "Livet från den ljusa sidan" som den heter på svenska där Jack Nicholson spelar Melvin en person som har tvångssyndrom. De tycker att filmen är en bra ansats och att filmskaparen har varit mycket seriös i sina försök att förstå hur en människa med tvångssyndrom har det. En olycklig scen i början av filmen där Melvin kastar ner sin hund i ett sopnedkast för att undkomma smutsen vill de dock varna för. Tyvärr har detta beteende, som ju är totalt oförenligt med den extremt försiktiga attityd till allt levande som människor med tvångssyndrom ofta har, kommit att bli filmens massmediasignum. Trots detta anser Diane Sands, president och grundare av OCF California att det är en mycket sevärd film. Den går just nu bland annat i Kristianstad.

Janerik som efter diverse datakrångelproblem åter dök upp informerade om ett mycket intressant seminarium om RESPEKT för patienten i psykvården:

  • Responsive (svarande)
  • Encouraging (uppmuntrande)
  • Sensitive (inkännande)
  • Perceptive (mottagande)
  • Expediting (uträttande)
  • Caring (omsorgsfull)
  • Thoughtful (eftertänksam)

Seminariet, som hålls på engelska av Joel Slack, rådgivare åt guvernören i Alabama i psykiatrifrågor med egen erfarenhet av att utsättas för psykvård, äger rum Onsdagen den 13:e maj 1998 klockan 09.00 - 15.00 i Jubileumsaulan på Malmö Allmänna Sjukhus, mas.

Anmälan skall göras senast 980505 till Annelie Green på fax:

040 337 057

eller brevbärarburen post (bpost):

Universitetssjukhuset mas

Psykiatrin

205 02 Malmö

Seminariet är kostnadsfritt för brukare och anhöriga.

Några besökte länsmuséets fina samlingar och några passade på att köpa Tomtebobarnen, som Anita med stor förtjusning läste för Lovisa. Därefter skildes våra vägar efter ett trots vädret givande möte.

ANANKE VID SÖDRA ÖSTERSJÖN